HTML

SZŐLŐBŐL BOR, MAJD PÁRLAT: A KUNDALINI AZ ALKIMIÁBAN

2023.01.08. 23:11 Nemvagyegyedul

 

Szentlélek, Ruach, Kundalini, Panacea, Ellenméreg, Folyékony Arany, Az Élet Vize, - csak néhány elnevezés az elmúlt évezredek mostanáig rejtettnek /okkult/ számító tudásából.


Olyan kimeríthetetlen és kimerítő téma koncentrált Univerzális életenergiánk, a spiritualitás egyik Szent Grálja, hogy minimum egy hatrészes videósorozatot lenne érdemes csinálni a témáról, és még akkor is messze csak a felszínt karcolgatnánk. De azért egyszer megcsinálom majd.


Így némileg rapszodikusan sikerült csak érintenem a témát, amikor videóra vettük a Bevezetés az alkimiába sorozat ötödik és hatodik részét. /Kivételesen egyben tárgyaltam a kettőt./ Szóba sem került például a Kundalini biokémiája, az idegrendszerre gyakorolt hatása, a felkészülési időszak, a test átalakulása, a helyes étrend, meditáció, alkalmazkodási stratégiák, és, és, és. Csak a forgatás óta jutott eszembe többek között például, hogy a Kundalini, az Univerzális Összekötő Kapocs, Köldökzsinórunk az Egységhez, szóval, hogy klasszikusan NŐI energia. A Fájdalmasan Eltagadott Anya a Szentháromságból. Szanszkrit neve ugyebár a Shakti, az Istennő, a Hercegnő. És ahogy látom, mintha gyakran a nőkben is a traumatizált feminint kezdené elsőként gyógyítani teljes felébredése után. És talán /kacsintás/ mint a jelenlegi spirituális evolúciónk hajtómotorjának, lehet némi köze az ismert statisztikához, vagyis, hogy a spirituális elvonulásokon, fogalkozásokon, Sydney-től Bősárkányig, minimum 85 százalékban hölgyek pityeregnek, leginkább sajnos egymás közt. És fáradnak, mind jobban. Érthetően. /Érdekes és egyben szívszorító több nyelven is látni az interneten a "Hol a fenében vannak a felébredt férfiak?!" kiáltást./


Visszatérve.


Ezek az alkímiai fázisok, az ötödik és a hatodik, útjelzői az erő kibontakozásának, a Fermentatio és Destillatio nevet kapták. Egyetlen olyan dolgot tudok hirtelen mondani, ami fermentálás és desztillálás által is létrejöhet, és ez az alkohol. Ebben a posztban mindössze ezt az egyetlen metaforát szerettem volna, mintegy hiánypótlásként a videóhoz, egy kicsit kibontani. És a terjedelmi korlátokat tekintve még ez is lehetetlen feladat.
De vajon miért éppen az alkohol jelképezi az ősi alkimiában ezt a tudatosságunkat alapvetően meghatározó univerzális erőt? Nos, a fermentáció - ha borról van szó - számomra a szőlőszemek összetörésével, préselésével kezdődik. A vörös lé, ami kibuggyan belőlük, a hordóban egyetlen szubsztanciává egyesül. Pontosan úgy, ahogyan Elkülönült Énünk páncéljának fokozatos feltörése Öneszenciánk megismerése és az egységélményben való feloldódás irányába mutat! A szőlőnek, hogy bor legyen, először tehát meg kell szabadulnia héjától! És aztán jön az erjesztő baktérium, ami a pszichospirituális alkimiában a belső hajtóerőnk szimbóluma, az elhívásé, hogy tovább megyünk az Úton. Meditálunk, elvonulunk, csikungozunk, önmunkázunk. Csak tessék, csak tessék. Így erjed bennünk magasabb szintre, ahogy a mustból bor nemesül, a Fermentatio során a Lélek. Ez a "titokzatos átváltozás" előszobája, amelyben tehát, ismételten, a Shakti játssza a főszerepet. A bor mámor - és pontosan ez az, amelyet a Fermentatio során megtapasztalunk, ha az erjedés sikeresen teljesült. Érthető, miért beszélt például Jézus annyit a borról, meg a szőlőszemekről is.


Aztán, ha elég kitartóak és megadóak voltunk, eljutunk a Destillatiónak nevezett fázisba. A Lepárlás főszereplője továbbra is az alkohol, de most már egy tovább nemesült formájában. Magas hő kell, hogy a bor párlata kristálytiszta cseppekben lecsapódjon a főzőedény falán. Az eszencia felszállása jelképezi az alkimiai hagyományban a Kundalini további emelkedését. Gondolkodtál már esetleg azon, a S(z)piritusz miért jelent latinul tisztaszeszt és Szentlelket /Kundalini/ egyaránt? Talán mert a kozmikus tudatot, azaz Önmagunk legtisztább formáját a fenti módon, egyfajta "lepárlással" nyerjük ki? A többszöri desztilláció csúcspontjakánt megtörténik az, amit a spirituális köznyelv a Kundalini teljes felébredésének nevez. Az abszolút párlathoz jutunk, de ahhoz azért, mint a népi bölcseségből tudjuk, "legény" is kell, aki bírja. Készen kell rá állni. Ha a bor mámort okozott, eszenciája már akár veszélyes is lehet. Egy nemes párlat sok mindenre jó lehet: derút is hozhat az életünkbe, de sebeinket is tisztíthatjuk vele szükség esetén - és épp ezért is hívták az alkimisták ellenméregnek /karmikus sebeink tisztítójának/ a Kundalinit...

 

 

komment

süti beállítások módosítása